Koča na Golici

4270 Jesenice
46.485909; 14.0619819

E-pošta: kocagolica@gmail.com

Od 18.11.2023 bo koča odprta med vikendi, ob praznikih in v času šolskih počitnic, če bodo vremenske razmere to dopuščale.

Pestra kulinarična ponudba; izhodišče za planinske ture v Karavankah.
Info točka.

Koča na Golici stoji na razglednem rebru južnega pobočja Golice, tik nad gozdno mejo. Sodi med najbolj priljubljene postojanke v Karavankah. Predvsem jo radi obiščejo planinci, ki so namenjeni na vrh Golice (1835 m) in ture na druge okoliške vrhove ali prečenje karavanškega grebena.

Od koče je čudovit razgled na vrhove Julijskih Alp s Triglavom, še lepši je z vrha Golice, od koder se vidi tudi na avstrijsko stran, na Baško in večje Osojsko jezero, ob jasnem vremenu pa tudi Nizke in Visoke Ture z Grossglock-nerjem.

Nedaleč proč od koče je postavljena “klopca srca”, ki vas bo obdana s sončnimi žarki navdajala z energijo, voljo, razgledom in mirom.
(www.klopcaljubezni.si; #klopcaljubezni)

Od leta 2018 je v koči Info točka v okviru projekta Alpe Adria regija doživetij Karavanke/Karawanken. Planincem so na voljo vodnički, zemljevidi in napotki za varno hojo po planinskih poteh.

Golica ne dela mogočnega vtisa z velikanskimi stenami ali svojo višino. Malo kje pa na tako majhnem koncu najdemo toliko lepot kot prav v tem delu Karavank. Okoliška pobočja so pravi botanični raj. Še posebej v mesecu maju, ko na spodnjih rovtih in kasneje na pobočjih vse do vrha Golice cveti na tisoče narcis – ključavnic.

V koči boste vedno dobrodošli in lepo sprejeti, osebje pa vas ob razvajalo z odlično domačo kulinarično ponudbo.

- s Planine pod Golico − 1:45; čez sedlo Suha − 2:30
- s Planine pod Golico po zimski poti − 1:45
- s Križovca − 1:30; po grebenu − 1:30
- od Doma Pristava v Javorniškem Rovtu − 2:10
- iz Podrožce (Rosenbach) skozi Medji dol − 3:10
- iz Podrožce (Rosenbach) čez planino Kladje − 3:00

Golica (1835 m) − 0:45; Klek (1753 m), čez Jekljevo sedlo (1488 m) − 2:00; Rožca (1587 m), čez Jekljevo sedlo in po pobočju Kleka − 2:30; Prešernova koča na Stolu (2174 m) − 5:00; Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m) − 7:00; Dovška Baba (1891 m) − 3:30; Kepa (2139 m) − 6:00;

Na rebru nad gozdno mejo je leta 1892 nemško-avstrijsko planinsko društvo zgradilo kočo, ki so jo pred prvo svetovno vojno imenovali Nemška koča. To je zelo bolelo slovenske planince, zato se je podružnica SPD za kranjskogorski okraj takoj po ustanovitvi leta 1903 odločila, da zgradi na vrhu Golice slovensko kočo. Slovesna otvoritev je bila 18. junija 1905. Poimenovali so jo po Francu Kadilniku, starosti slovenskih planincev, ki je za gradnjo koče prispeval 7000 kron, kar je bilo takrat pravo premoženje. Med obema vojnama so partizani obe koči požgali, da ne bi Nemcem služili za oporišče. Leta 1979 smo člani našega društva sklenili, da zgradimo novo postojanko. Slovesno odprtje je bilo 3. junija 1984.

Rezervacijski obrazec Golica