Koča pri izviru Soče

4 prenočišča v sobah

Koča je zaprta.

Pestra kulinarična ponudba.
izhodišče za planinske ture in plezalne vzpone.

Koča stoji ob cesti v Zadnjo Trento malo pod izvirom reke Soče. Gostinski prostor je ogrevan s pečjo ima tekočo vodo, agregat za elektriko, stranišče in umivalnico z mrzlo vodo.

• po lokalni asfaltna cesti, ki se pri zadnji serpentini vršiške ceste odcepi v Zadnjo Trento

Izvir reke Soče − 10 min; Spomenik dr. Juliusu Kugyju na vzpetini med Sočo in Mlinarico − 45 min; Planinski botanični vrt Juliana v Trenti (800 m) − 1 h; Planina Zapotok (1385 m) 2 h;

Zavetišče pod Špičkom (2064 m) − 4.00 h; Tičarjev dom na Vršiču (1620 m) − 2.00 h; Erjavčeva koča na Vršiču (1525 m) − 2.15 h; Poštarski dom na Vršiču (1688 m) − 2.15 h; Dom v Tamarju (1108 m) − 6.00 h; Zasavska koča na Prehodavcih (2071 m), po SPP − 6.30 h; Bavški Grintavec (2347 m) − 5.30 h; Jalovec (2645 m) − 6.30 h;

Prvo skromno kočo smo člani našega društva preuredili iz bivšega italijanskega vojaškega objekta in jo odprli 7. junija 1953 v počastitev 60-letnice Slovenskega planinskega društva. Kljub vzdrževanju objekt ni zdržal zahtev naraščajočega turizma, zato smo ga temeljito obnovili in razširili ter uredili kiosk za prodajo spominkov, razglednic in planinske literature. Prenovljeno in povečano kočo smo odprli leta 1973. Ker delovni in sanitarni pogoji zaradi vse večjega obiska niso več ustrezali, smo leta 1994 začeli s pripravami za adaptacijo in razširitev koče.