ZAVETIŠČE POD ŠPIČKOM

Besedilo in fotografije: Janko Rabič

"Špičko" letos obiskujejo predvsem planinci iz Slovenije.

Člani našega društva že desetletja oskrbujemo Zavetišče pod Špičkom v triglavskem pogorju. Na nadmorski višini 2064 metrov je to naša najvišja postojanka. Oskrbniki in gospodarji si vsako leto prizadevajo, da je kljub težkim pogojem dela prijazno za vse obiskovalce. Oskrbovanje je možno le s helikopterjem, vsako sezono z njim pripeljemo okoli štiri tone prehranskih izdelkov in drugega materiala.

Letos, 6. avgusta, je minilo 70 let, odkar so člani našega društva nekdanjo italijansko vojaško opazovalnico preuredili v zavetišče. Večkrat so ga obnavljali in dograjevali, ker pa je zaradi velikega obiska gornikov postalo pretesno, so ga podrli in na istem mestu leta 1983 zgradili novega. Po toliko letih zavetišče že pošteno najeda zob časa in kliče po prepotrebni prenovi oziroma ponovni gradnji.

Ob sedemdesetletnici večjega praznovanja ne bomo pripravili, ob zaključku sezone pa pri "Špički" načrtujemo manjše srečanje.

Letošnjo letno sezono sta oskrbnici "Špičke" Sara Šabjan in Urša Košir, doma iz Vojnika pri Celju. Sezona junija se je pričela nekoliko slabše, v juliju in avgustu pa se je obisk povečal. "Špičko" obiskuje pisana druščina planincev, prevladujejo predvsem Slovenci. Veliko se jih povzpne na Jalovec, nekateri pridejo le do zavetišča.

Sara in Urša imata pester delovni dan, posebej ob vikendih, ko je planincev največ. Trudita se ugoditi željam in s kulinaričnimi dobrotami razvajata planince. Poleg vseh opravil v kuhinji in strežbi svetujeta glede načrtovanih tur v okoliške gore. Kakor ugotavljata, so planinci dobro opremljeni, seveda, vedno se najdejo izjeme.

Vabljeni na obisk!