GOSPODARSKA DEJAVNOST

Besedilo: Janko, Maja; foto: Tina, Tilen, Vlado, Maja

Koča na Golici

V juliju smo uresničili novo pomembno investicijo s področja odvajanja in čiščenja odpadnih voda v naših kočah. Pri koči na Golici smo namestili biološko čistilno napravo in s tem pridali še en kamenček v mozaik za bolj čisto okolje.

Izvedba je bila zahteven finančni in gradbeni zalogaj – najprej je bilo potrebno prenoviti in prilagoditi odtočni sistem v pritličju koče, nato mehanizacijo za izkop prepeljati s helikopterjem in izkopati primerno luknjo v dokaj »nepredvidljiv« teren na Golici. Dela so stekla, problemov skoraj ni bilo – naprava je vgrajena in že deluje.

Po namestitvi čistilne naprave je predsednik društva Vlado Hlede poudaril, da smo prispevali pomemben doprinos k varovanju gorskega okolja Golice, le-to letno obišče na tisoče planincev. Tudi vodni vir in vodohran, ki ga je Občina Jesenice zgradila nad Planini pod Golico, je z vgradnjo čistilne naprave bolj zavarovan.

Celotna investicija vgradnje biološke čistilne naprave je bila "težka" 25 tisoč evrov in smo jo v celoti financirali sami. Pri pokritju stroškov helikopterskega prevoza gradbene mehanizacije, opravila ga je Slovenska vojska, nam je na pomoč priskočila Planinska zveza Slovenije.

Še posebej se zahvaljujemo ekipi podjetja Juvan inštalacije d.o.o., ki je spet dokazala, da so strokovnjaki na področju vodovodnih napeljav, Tilnu Klinarju s Plavškega Rovta za izkop in vgradno čistilne naprave, podjetju Vipro d.o.o. za svetovanje, pilotom Slovenske vojske in Planinski zvezi Slovenije za prevoz in seveda oskrbnikoma Klavdiji in Bratislavu za potrpežljivost ter našim fantom, članom Gospodarskega odseka.

"Uradno odprtje" čistilne naprave pa bomo naredili na dan jeseniških planincev – v nedeljo 29. avgusta 2021.

Že v lanskem letu smo pri koči postavili dve novi dehidracijski stranišči. Huda zima z visoko snežno odejo in plazom nam je povzročila nekaj težav, vendar smo jih odpravili in stranišči spet služita svojemu namenu.

Zavetišče pod Špičkom

V zavetišču se bo od začetka avgusta spalo bolje – zamenjali smo vse dotrajane jogije in blazine ter dopolnili manjkajočo posteljnino. Tudi zimska soba bo odslej bolj urejena – nikomur več ne bo potrebno vlamljati v kočo (kot letošnjo zimo).

Ob tej priliki se "zahvaljujemo" obiskovalcu, ki je razbil okno v kuhinji, da je lahko prišel (vlomil) v kočo, s tem pa  omogočil tudi vselitev svizca. No, kakšna je bila kuhinja, si ne morete predstavljati niti v sanjah.

Za konec pa še - vabljeni v naše koče. Še vedno lahko koristite lanske turistične bone, ravno tako BON 21 (minimalna vrednost je 40,00 EUR).

Vreme je lepo, dajmo si duška!