ČLANARINA IN NEKAJ OBVESTIL

Z željami - veliko vsega dobrega - ki smo si jih optimistično izrekali ob izteku starega, smo se precej »omejeni« prebili v novo leto 2021. No, res imamo – vsega dovolj – hvala nebu, tudi snega in mraza, leto smo začeli s čisto pravo zimo. In vsak od nas lahko najde samoten kotiček in tistih nekaj kvadratov, da se mirno usede na rit in si reče: »Življenje je čudovito!«, se nalije z energijo, da lažje prenaša »dolinski žvaliment«.

Sezona 2020

Leto 2020 se je začelo, čeprav je bila zima malo manj radodarna, po nekako »ustaljenem redu«, z veliko mero optimizma in zagona. Zimsko sezono smo začeli uspešno, pričele so se priprave za odprtje ostalih štirih koč. Pred nami je bilo še veliko dela – dokončati, kar smo jeseni 2019 v začeli (poleg rednih vzdrževalnih del še menjava točilnega pulta v Erjavčevi koči, vgradnja dehidracijskih stranišč pri Koči na Golici, »finiširanje« kopalnic v Tičarjevem domu in priprava na obnovo Koče pri izviru Soče). 

Potem pa je prišla korona v vsem svojem razbohotu … in z njo dvomi in skrbi, kako bo. Za popestritev že tako pestrega življenja, nam je marca deževje (zaradi odkrite oz. slabo pokrite strehe) dodobra namočilo prostore Planinskega društva. Pa smo zmogli … vstop v letno sezono.

Čeprav smo se morali držati vseh omejitev, je dejavnost odsekov potekala dokaj normalno, sicer v omejenem obsegu, planinske koče smo uspeli odpreti po načrtu. Letna planinska sezona nam je zaradi korone prinesla nekaj novosti, vendar je potekla brez večjih zapletov, poslovanje je bilo – v danih okoliščinah – dobro, sicer slabše kakor leto prej. Obiskalo nas je veliko Slovencev, temu so verjetno botrovali turistični boni, tujcev pa je bilo bolj za vzorec. Vsem še enkrat hvala za obisk, se priporočamo.

Dolgi dnevi, lepo vreme in poletna toplota navdajo človeka z optimizmom in dobro voljo (takrat virusi crknejo) in vse, kar se je neprijetnega zgodilo, je šlo hitro v pozabo … 

Minilo je poletje. Jesenski čas, že tako včasih malce turoben, nam je na žalost prinesel skoraj že pozabljena pravila in omejitve, ki kar nočejo in nočejo miniti. Pa bomo zopet zmogli! Skupaj.


Pa želje in načrti za letošnje leto? Vsi jih imamo - velike, smele! Naš predsednik pravi: »Željá nam ne morejo vzeti!«.


Članarina 2021

Vse člane vabimo, da poravnate članarino za leto 2021 (s tem tudi zavarovanje v primeru reševanja) v času uradnih ur v pisarni Planinskega društva Jesenice. Ob enem boste prejeli darilni bon, plan vodenih tur v letu 2021, Alpinistični odsek pa je prispeval knjižno darilo (zaloge so omejene). V pisarni lahko dobite nalepko Podpornik GRS 2021 in s tem donirate Društvu GRS Jesenice. Ob obisku se držite vseh ukrepov proti širjenju korone! Članarino pa lahko plačate tudi preko prenovljenega portala Planinske zveze Slovenije.

Certifikat Zanesljiva organizacija

Še to naj omenim – podjetje CompanyWall Business nam je novembra 2020 podelilo certifikat »Zanesljiva organizacija«, s katerim potrjuje, da je Planinsko društvo Jesenice s svojim delovanjem med najbolj zaupanja vrednim v Sloveniji. Ni slabo!

Novice iz Erjavčeve koče

Cesta na Vršič je splužena do drugega ovinka. Za enkrat kaže, da bo v januarju tudi tako ostalo. Snega je »na tone«, zato ob obisku Vršiča previdnost ne bo odveč. Erjavčeva koča je sicer za obiskovalce zaprta, vendar vam bo po sistemu »vzemi skozi okno« oskrbnica rada postregla z okrepčilom. Informacije o koči in razmerah na Vršiču dobite po telefonu 051 399 226 ali na FB strani Erjavčeva koča. Table, na katerih piše »stalno odprto« so stare, ne bi vas radi zavajali. Obljubimo, da jih bomo, kakor bo to mogoče, zamenjali.

Namenite del dohodnine planinstvu

Povzetek iz portala PZS:
Na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije je PKP7 (sprejet 29. 12. 2020), prinesel spremembe tudi na področju namenitve dela dohodnine za donacije:
  • Možnost donacije do 1 % odmerjene dohodnine. Zavezancem, ki so zahtevo na FURS že oddali, se odstotek namenitve samodejno podvoji.
  • Podaljšan rok za predložitev zahteve za namenitev dela dohodnine za leto 2020. Zahteve je možno oddati do 31. maja 2021.
  • Upravičenci do donacij za leto 2020 so tudi nevladne organizacije (NVO), ki so delovale na dan 31. decembra 2019, in imajo v skladu z zakonom, ki ureja NVO, na dan 31. marca 2021 status NVO v javnem interesu ter so vpisane v evidenco NVO v javnem interesu.


Pazimo nase in na druge, s tem bomo pripomogli k normaliziranju stanja in seveda - ostanimo pozitivni!