JESENIŠKI CIRKL 2022

od 15. maja do 8. oktobra 2022

Pozdravljene "Cirklaške in Cirklaši"!

Pa se je začelo - letna planinska sezona in "naš" Cirkl. Mnogim so pravila že znana, tistim, ki še niso, pa na kratko:

Jeseniški cirkl (Jeseniške planinske koče po krožni poti) povezuje okoliške vrhove in koče Planinskega društva Jesenice. Del poti poteka po Golici v karavanški verigi, del pa v osrčju Julijskih Alp – na območju prelaza Vršič in Trente. Koče so lahko samostojni cilj ture ali pa jih poljubno povežemo med seboj. 

Golica se nahaja severno od Jesenic in nam ponuja čudovit razgled na zahodne Karavanke in del Julijskih Alp s Triglavom. Južna pobočja Golice so najlepša v mesecu maju, saj takrat na pobočjih cvetijo narcise – ključavnice.

Po Julijcih pot poteka po gorskem svetu nad prelazom Vršič in nas pripelje vse do zatrepa doline Trente k izviru Soče. Odsek poteka po poti Via Alpina (od Koče pri izviru Soče do prelaza Vršič, lahko tudi obratno). Ob poti, na 1178 nm, 45 min. hoje od Koče pri izviru Soče, je velik balvan z markacijo, vpisno knjigo in žigom, imenovali smo ga Pod Šupco (koordinate: N46o24,892’ E13o43,999’). 

Krožno pot lahko pričnete na kateri koli točki. V evidenčni list (točke so vpisane) pritisnete žig in vpišete datum. Izpolnjen in žigosan evidenčni list lahko pošljete po e-pošti plan.drustvo@siol.net, ga prinesete na Planinsko društvo Jesenice ali pošljete po pošti na naslov Planinsko društvo Jesenice, Ledarska ulica 4, 4270 Jesenice, najkasneje do 8. oktobra 2022. Evidenčni list je na povezavi, lahko ga dobite v pisarni, po e-pošti ali v Koči na Golici.

Krožna pot je časovno omejena na letno planinsko sezono, letos od 15. maja do 8. oktobra 2022. Za Zavetišče pod Špičkom, ki je odprto od začetka julija dalje (odvisno od razmer) pa je veljavna tudi fotografija z datumom. Kočo pri izviru Soče letos obnavljamo in bo vso sezono zaprta. Skrinjica z žigom pa je pritrjena na informacijski tabli pred mostom čez Sočo.

Oktobra (Prejeli boste vabilo!) bomo krožno pot zaokrožili s tradicionalnim srečanjem vseh udeležencev v Koči na Golici.  Vabilo še sledi.

Več informacij lahko dobite na sedežu PD Jesenice, po e-pošti ali telefonu. Na voljo pa vam je tudi prijazno osebje v naših postojankah.

Srečno!