Visoki jubileji na Vršiču

15. oktober 2022, ob 11.00

besedilo: Janko Rabi, foto: arhiv PD

V letošnjem letu dve planinski koči na Vršiču obeležujeta častitljiva jubileja. Obe – Erjavčeva koča in Tičarjev dom – sta znani in priljubljeni med planinci in turisti. 

Pred 110-timi leti so člani kranjskogorske podružnice Slovenskega planinskega društva na trentarski strani zgradili svojo kočo kot protiutež nemško-avstrijski Vossovi koči (sedanja Erjavčeva koča). Pri gradnji koče je pomagal predsednik kranjskogorske podružnice Josip Tičar, ki je bil oče planinstva v Gornjesavski dolini in soustanovitelj Gorske reševalne službe. Koča je dobila ime Slovenska koča, po smrti Josipa Tičarja so jo preimenovali v Tičarjev dom. 

Okroglih 100 let v slovenski lasti pa letos obeležuje Erjavčeva koča na Vršiču. Prvo leseno kočo so že leta 1901 zgradili člani takratne kranjske sekcije nemško-avstrijskega planinskega društva. Po prvi svetovni vojni so jo v upravljanje prevzeli člani Slovenskega planinskega društva. Obnovili so jo in jo povečali ter predali namenu 30. julija 1922. Poimenovali so jo po naravoslovcu in pisatelju Franu Erjavcu. 

Obe koči so po drugi svetovni vojni prevzeli v upravljanje člani Planinskega društva Jesenice.

Člani Planinskega društva Jesenice smo se odločili oba jubileja počastiti s priložnostnim srečanjem, ki bo v soboto, 15. oktobra 2022, ob 11.00 v Erjavčevi koči na Vršiču. Ob tej priložnosti bomo pozornost namenili še enemu jubileju – 100-letnici Knafličeve markacije. Le-ta usmerja in vodi planince po varnih planinskih poteh, v Sloveniji jih je okoli 10.000 kilometrov.

Srečanje bomo izkoristili tudi za predstavitev dejavnosti našega društva, investicije in načrte. 

Vabljeni na srečanje!