DECEMBER JE ....

Besedilo: Maja, Foto: Tina in Anja

Članice in člani!

Uradne ure pisarne
Pisarna bo do 4. januarja 2023 zaprta
Za nujne stvari lahko pokličete 040 221 604 (Maja).

Članarina za leto 2023
Članarino, nekoliko višjo, boste lahko z gotovino (še vedno) plačevali od srede, 4. jauarja 2023 v času uradnih ur. Možne pa so še druge oblike plačila - kakšne, si lahko preberete na strani PZS. 

Na zadnjem sestanku upravnega odbora smo se odločili, da bomo v sklopu plačila članarine pobirali tudi prostovoljne prispevke za Kočo pri izviru Soče.

Cenik članarin:
 
A - polnoletna oseba - aktivni obiskovalec domačih in tujih gora z največjim obsegom ugodnosti - 68,00 EUR
A/d in A/i - družinski popust, popust za invalide - 61,80 EUR
B - polnoletna oseba - aktivni obiskovalec domačih in tujih gora z osnovnim obsegom ugodnosti - 32,00 EUR
B/d in B/i - družinski popust, popust za invalide - 25,80 EUR
B1 - polnoletna oseba - oseba, starejša od 65 let z osnovnim obsegom ugodnosti - 24,00 EUR
S+Š - srednješolec ali oseba s statusom študenta, do vključno 26. leta starosti, z osnovnim obsegom ugodnosti - 21,00 EUR
S+Š/d in S+Š/i - družinski popust, popust za invalide 17,00 EUR
P+O - predšolski ali osnovnošolski otrok, z osnovnim obsegom ugodnosti - 9,00 EUR
P+O/d in P+O/i - družinski popust, popust za invalide - 7,20 EUR
IN - invalidna oseba in oseba s posebnimi potrebami z omejenim obsegom ugodnosti, brez zavarovanja - 9,00 EUR
IN/d - družinski popust brez zavarovanja - 7,20 EUR


Nastopil je čas, ko delamo inventuro – osebno, doma ali v službi - in pripisujemo pluse ter minuse v razpredelnico k željam, zastavljenim ciljem in danim obljubam za iztekajoče leto. Teh verjetno ni bilo malo, realizirali pa smo jih vsak po svojih zmožnostih. 

"Pod črto" - (po)trudili smo se, marsikaj naredili - bili smo uspešni tako na gospodarskem kot društvenem področju. Grenak priokus uspehu pa dajeta nenadni smrti dveh naših vidnih članov – Vlada Hledeta in Klemena Volontarja.

Pisatelj in pesnik Kahlil Gibran je napisal: "Le takrat, ko boste pili iz reke tišine, boste resnično prepevali. In ko boste dosegli vrh gore, se boste naposled začeli vzpenjati. In ko bo zemlja terjala vaše ude, boste resnično lahko zaplesali."


V društvu se je letošnje leto pričelo v znamenju priprav za prestrukturiranje društva ter dveh "težkih" investicij – nove strehe na Tičarjevem domu in popolne prenove Koče pri izviru Soče. Kljub nekaj zapletom pri pridobivanju "papirjev", smo bili spomladi pripravljeni za akcijo. Vprašanje so bila samo še finančna sredstva in koliko jih potrebujemo. Osnovna matematika je bila: sredstva v okviru razpisa Ministrstva za gospodarstvo + lastna sredstva + kredit = pot do zmage. 

Na prvi rok razpisa se nismo mogli prijaviti, ker še nismo imeli vse potrebne dokumentacije (beri: legalizacija prizidka, gradbeno dovoljenje z vsemi soglasji), na drugem razpisu pa je bilo točkovanje zaradi že podeljenih sredstev precej višje (obe koči pa stojita na lahko dostopnem terenu - ob cesti). No, pa se je zalomilo, zlasti pri Soči … izpadli smo (za celo 1,1 točko) oz. sredstev od razpisa nismo dobili. V enačbi matematike za sredstva nam je ostalo le: lastna sredstva + kredit = pot do … pa saj bo. 

Ker sta bila projekta pripravljena, vanju vloženega precej dela in denarja, se je pojavilo vprašanje: Kdaj, če ne sedaj; itak, bolje ne bo nikoli. Rezultat tega pa je – Tičarca se bohoti z novo, 70 evrskih tisočakov težko streho, Soča pa je tik pred koncem gradnje. Proračun za Sočo je bil 540 tisoč … vmes pa nas je "pošlatala" še gospodarska kriza (vsi verjetno veste, kakšna je/bila situacija v gradbeništvu) … stroški so narasli. Večkrat smo pomislili – res, ravno v pravem času smo se lotili gradnje, kaj nam je bilo tega treba. Ampak … je bilo treba … tako nam je povedal inšpektor, ki je lani obiskal kočo in nam obljubil, da bo Sočo dal pod "koča je zaprta".

Sezona 2022
Pri obisku koč se je vsekakor poznalo, da smo bili dve leti "zaprti" zaradi korone. Tujci so jih obiskovali masovno, Slovenci pa smo v juliju in avgustu izbrali destinacije ob morju ali v tujini. Če potegnemo črto, lahko rečemo, da je bil obisk koč nad pričakovanjem, kljub nekaj slabega vremena v času visoke sezone. 

Verjetno že veste, da smo dve koči oddali v najem. Najemnik v Erjavčevi koči je Iztok. Bera je bila dobra, kar odseva tudi v odločitvi (z našim soglasjem), da v novembru kočo obnovi – zamenja vsa okna in obnovi sobe ter sanitarije v nadstropju. Predviden finiš konec novembra je zmotil novo zapadli sneg, dela so sicer skoraj pri koncu, z malo sreče bo koča v prenovljeni podobi pripravljena za  silvestrovanje.

Najemnik v Tičarjevem domu je bila Agencija Oskar. Z nekaj zapleti smo sezono "potisnili" do konca, pohvaliti moramo njihovo poslovanje (vsaj, kar se denarja tiče). Odločili pa smo se, da v letošnjem letu ponovimo razpis za najem. 

Koča na Golici s Klavdijo in Batom je delala super. Okus uspeha kvari le tovorna žičnica, pri kateri nam je konec avgusta "zaribal motor". Na sredine akcije "nosi robo na Golico" so se odzvali predvsem odseki in nekaj članov upravnega odbora. Motor je še vedno v popravilu, srčno upamo, da ga bomo še letošnje leto s pomočjo PZS in helikopterja Slovenske vojske uspeli prepeljati na Golico. Na novo sezono brez tovorne žičnice niti pomisliti ne upamo. 

Posebno pohvalo pa si zaslužita Janja in Sanja iz Zavetišča pod Špičkom, ki sta kljub nekoliko krajši sezoni napisali zgodbo o uspehu. 

Toliko o gospodarjenju. 


Sreča spremlja pogumne. V naslednjem letu bosta vsem nam sreča in pogum še kako prav prišli.

Uživajte v zadnjih dneh letošnjega leta, veselo prazujete, v novem 2023 pa vam želimo veliko ... SREČE.


Vaše planinsko društvo