5-DNEVNI IZLET

organizator PD Dovje-Mojstrana

besedilo: Petra, PD Dovje-Mojstrana, foto: www.open-balkans.com

PD Dovje-Mojstrana namerava v mesecu maju (predvidoma 22. -26.5.2023) organizirati zanimiv v izlet  v Črno Goro, ki vsebinsko povezuje ogled naravnih in kulturnih znamenitosti te male balkanske države. Povabljeni smo k udeležbi.

Zaradi večje oddaljenosti je predviden 5 dnevni izlet z avtobusom. Predvidena cena za člane PD Jesenice se bo gibala med 400 -440 €/udeleženca, odvisno od števila prijav.

Ker se v PD Dovje-Mojstrana želijo izogniti težavam zaradi predhodne potrditve izleta in potem kasnejše odpovedi, prosijo vse zainteresirane udeležence, da do 24.03.2023 najavijo udeležbo na e-naslov pd.dovje-mojstrana@siol.net. V primeru zadostnega števila prijav bo sledila prijava z vplačilom akontacije.


Črna Gora meri le tri četrt Slovenije in ima slabih 700.000 prebivalcev, pa ima vendar vse kot mnogo večje države: razgibano morsko obalo, veliko Skadarsko jezero, gorske skupine, prijazne ljudi in razburkano zgodovino. Del tega si bomo ogledali tudi mi na sicer turističnem potovanju, ki pa bo popestreno s spoznavanjem najlepših gorskih predelov in narodnih parkov. 

Predviden program: 

1. dan: Odhod ob 00.00. Vožnja preko Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, postanek v Foči in prehod meje. Postanek ob Pivskem jezeru z ogledom Pivskega samostana in na Trsi in vožnja po slikoviti pokrajini Durmitorskega narodnega parka. Postanek na Sedlu s krajšim sprehodom in nadaljevanje vožnje do Žabljaka. Obisk Črnega jezera, namestitev in večerja. 

2. dan: Po zajtrku se bomo najprej z žičnico odpeljali do kanjona Tare in Đurđevića Tare ter do slikovitega gorskega Biogradskega jezera v narodnem parku Biogradska gora. Nadaljevanje vožnje mimo Mojkovca ter Beran do Plava z ogledi, daljši postanek ob Plavskem jezeru. Popoldne še prevoz pod gorsko skupino Prokletij, ogled Gusinja in krajša hoja v okolici, namestitev in večerja. 

3. dan: Po zajtrku se bomo zapeljali čez sedlo Trešnjevik, ki loči Bjelasico od lepe goske skupine Komovi s postankom. Sledi spust do Kolašina in naprej po dolini Morače do znanega samostana Morača z ogledom. Bistra gorska reka nas bo spremljala do izliva v Skadarsko jezero. Na obali jezera si bomo ogledali mestece Virpazar, od tam pa ni več daleč do črnogorske obale v Budvo, namestitev in večerja. 

4. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do nekdanje prestolnice Cetinje, ki si jo bomo tudi ogledali. Potem nas čaka višek tega dne. Po zaviti cesti se bomo vozili po narodnem parku Lovćen. Poklonili se bomo spominu vladike Njegoša, ki je pokopan v sarkofagu na vrh gore. Po spustu nas čaka prijetno opravilo, degustacija znamenitega pršuta ter razgledna panoramska cesta v Boko Kotorsko. Tam si bomo ogledali starodavno mesto Kotor ter rimske mozaike v Risanu, dan pa bomo zaključili v Hercegnovem, namestitev in večerja. 

5. dan: Po zajtrku bomo najprej prečili črnogorsko-hrvaško meje in se čez Pelješac in novi most priključili na jadransko avtocesto. Še krajši postanek v dolini Neretve, prihod v Slovenijo v poznih večernih urah. 

Opomba: vrstni red ogledov se lahko spremeni, vendar vsebina izleta s tem ni okrnjena.


Lepo povabljeni!

PD Dovje-Mojstrana