130-LETNICA ROJSTVA

Besedilo: Janko, foto: arhiv PD Jesenice, internet

V letošnjem letu se s ponosom spominjamo našega člana Joža Čopa, znamenitega gornika, alpinista in gorskega reševalca. Rodil se je pred 130 leti, 27. marca leta 1893. 

S prvenstvenimi smermi in številnimi drugimi plezalnimi podvigi je pustil neizbrisen pečat v zgodovini slovenskega alpinizma. Triglavsko severno steno je preplezal več kot tristokrat, prvič leta 1922. Leta 1945 je skupaj s Pavlo Jesih preplezal osrednji steber v Triglavski severni steni. S tem podvigom je postavil pomemben mejnik v razvoju domačega alpinizma. Čopov stebr vedno znova zbuja spoštovanje in predstavlja izzive generacijam alpinistov. Kot zaveden domoljub je mnogo prvenstvenih smeri preplezal tudi zato, da bi jih prvi osvojili Slovenci. 

Velikokrat se je navezal z Mihom Potočnikom Stankom Tominškom – zlata naveza so jim rekli - splezali so 24 prvenstvenih smeri. Kot plezalec in igralec je nastopil v dveh slovenskih filmih - V kraljestvu zlatoroga in Triglavske strmine. 

Njegov značaj so krasile najlepše vrline, ki so jih poznali vsi, ki so z njim plezali ali se srečevali. To je bila predvsem velika ljubezen in naklonjenost do gora, dobrota, poštenost, požrtvovalnost in odkritost. Njegova osebnost se je kalila v valjarni jeseniške železarne. Ob plesu žarečih žic je pridobival moč, spretnost, vztrajnost in natančnost.

Znan je bil kot duhovit človek, poln pristnega domačega humorja in šal. Zaradi vseh dobrih lastnosti je bil vedno dobrodošel v vsaki družbi. Vedrino in obenem treznost je znal obvladovati v najtežjih trenutkih. 

Za vse v slovenski gorniški zgodovini je prejel številna priznanja, kot prvi planinec je leta 1970 prejel Bloudkovo nagrado za življenjsko delo. V našem društvu je opravljal številne naloge kot odbornik, za vse delo smo mu podelili naziv častni član PD Jesenice. 

Spomin nanj ob 130-letnici rojstva bomo počastili na občnem zboru društva, 27. marca ob 18. uri v prostorih Športne dvorane Podmežakla.