JESENIŠKI CIRKL 2023

od 26. 6. 2023 do 13. 10. 2023

Pozdravljene "Cirklašice in Cirklaši"!

Glede na število telefonskih klicev, ste Cirkl res nestrpno pričakovali. Letos bomo malo bolj pozno začeli in zato tudi malo kasneje končali. 

Mnogim so pravila že znana, tistim, ki še niso, pa na kratko:

Jeseniški cirkl (Jeseniške planinske postojanke po krožni poti) povezuje koče Planinskega društva Jesenice. Del poti poteka po Golici v karavanški verigi, del pa v osrčju Julijskih Alp – na območju prelaza Vršič in Trente. Koče so lahko samostojni cilj ture ali pa jih poljubno povežemo med seboj. 

Golica se nahaja severno od Jesenic in nam ponuja čudovit razgled na zahodne Karavanke in del Julijskih Alp s Triglavom. Južna pobočja Golice so najlepša v mesecu maju, saj takrat na pobočjih cvetijo narcise – ključavnice.

Po Julijcih pot poteka po gorskem svetu nad prelazom Vršič in nas pripelje vse do zatrepa doline Trente k izviru Soče. Odsek poteka po poti Via Alpina (od Koče pri izviru Soče do prelaza Vršič, lahko tudi obratno). Ob poti, na 1178 nm, 45 min. hoje od Koče pri izviru Soče, je velik balvan z markacijo, vpisno knjigo in žigom, imenovali smo ga Pod Šupco (koordinate: N46o24,892’ E13o43,999’). 

Krožno pot lahko pričnete v kateri koli koči. V evidenčni list (točke so napisane) pritisnete žig, vpišete datum in prosite oskrbnika za podpis. Izpolnjen in žigosan evidenčni list lahko pošljete po e-pošti plan.drustvo@siol.net, ga prinesete na Planinsko društvo Jesenice ali pošljete po pošti na naslov Planinsko društvo Jesenice, Ledarska ulica 4, 4270 Jesenice, najkasneje do 13. oktobra 2023

Evidenčni list je na povezavi - lahko ga "stočite", pošljemo vam ga po e-pošti, dobite pa ga tudi v vseh kočah PD Jesenice.

Krožna pot je časovno omejena na letno planinsko sezono, letos od 26. junija do 13. oktobra 2023, ko so koče odprte. Za Zavetišče pod Špičkom je veljavna tudi fotografija z datumom. Kočo pri izviru Soče še vedno obnavljamo. Skrinjica z žigom pa je pritrjena na informacijski tabli pred mostom čez Sočo. Če pa bo v letošnji sezoni odprta (upam!), ste seveda vabljeni tudi na ogled nove koče.

Oktobra (Prejeli boste vabilo!) bomo krožno pot zaokrožili s tradicionalnim srečanjem vseh udeležencev v Koči na Golici.  Vabilo sledi.

Več informacij lahko dobite na sedežu PD Jesenice, po e-pošti ali telefonu. Na voljo pa vam je tudi prijazno osebje v naših postojankah.


PS. Že nekaj časa obljubljamo, da bomo Cirkl "popestrili". Za naslednje leto - naše Planinsko društvo praznuje 100-letnico obstoja - vam obljubim, da bomo tudi Cirkel "obarvali" prazniku primerno.

Srečno!