Erjavčeva koča na Vršiču

KOČA JE ODPRTA.

Ponudba

Pestra kulinarična ponudba.
Izhodišče za planinske ture in plezalne vzpone, možnost organizacije raznih dogodkov.
Certifikat Družinam prijazna koča in Kolesarjem prijazna koča.

Na enem izmed najpomembnejših gorskih križpotij med Gorenjsko in Trento, na idiličnem, z macesni poraslem hribčku na severni strani prelaza stoji Erjavčeva koča.

Koča se ponaša z enim najlepših razgledov v naših gorah – vzhodno se nad melišči Suhe Pišnice z okamnelim obrazom Ajdovske deklice dvigajo mogočna ostenja Prisojnika, levo nad Krnico se pnejo martuljške gore s Špikom in Škrlatico. Razgled proti jugu zapira pobočje Vršiča, zahodno pa se pobočje dviga proti prevalu Vratica med Nad Šitom glavo in Robičjem.

Koča je idealno izhodišče za lahke sprehode, denimo po stari vršiški cesti na vrh Vršiča ali na Sovno glavo, kamor se lahko odpravijo nezahtevni pohodniki ali družine z majhnimi otroci. Skupina Prisanka in Razorja ter veriga Mojstrovk pa vabi zahtevnejše planince in alpiniste na pohodniške in plezalne ture vseh težavnosti. Koča je vedno bolj priljubljena med kolesarji, ponaša se s certifikatom “Kolesarjem prijazna koča”.

Koča je primerna za organizacijo tečajev in predavanj, taborov, šol v naravi, zabav za zaključene družbe, porok ter drugih dogodkov.

Hišni jedilnik je prilagojen ljudem z različnimi okusi in prehranskimi navadami. Na meniju so jedi za planince in za tiste, ki niso ljubitelji jedi na “žlico”, tudi najmlajši s sladkimi dobrotami bodo prišli na svoj račun. Skratka, poskrbljeno je za vsejedce, vegetarijance in vegane.

Medtem, ko vas prijazno osebje razvaja s kulinaričnimi specialitetami, se otroci lahko nemoteno igrajo ob koči. Koča ima certifikat “Družinam prijazna planinska koča”.

Erjavčevo kočo lahko obiščete v katerem koli letnem času, odprta je celo leto. Vedno boste toplo sprejeti.

Prvotno kočo je dogradila in leta 1901 odprla kranjska sekcija Nemško-avstrijskega planinskega društva. Po I. svetovni vojni jo je prevzelo Slovensko planinsko društvo, jo popravilo in povečalo. Poimenovali so jo po naravoslovcu in pisatelju Franu Erjavcu (1834-1887). Po II. svetovni vojni so kočo prevzeli jeseniški planinci, jo obnovili in odprli leta 1946. Zaradi dotrajanosti pa so jo v 80 letih porušili in na istem mestu zgradili novo kočo. Slovesno so jo odprli 1. avgusta 1993.

- z avtom iz Kranjske Gore po vršiški cesti, pozimi po cesti in bližnjicah − 3:00
- z avtom po regionalni cesti skozi Trento, pozimi po cesti in bližnjicah − 3:00

V času poletne sezone iz obeh smeri vozi avtobus.

Tičarjev dom na Vršiču (1620 m) − 0:20; Poštarski dom na Vršiču (1688 m) − 0:45; Zavetišče pod Špičkom (2064 m) − 4:30; Koča pri izviru Soče (886 m) − 2:00; Planinski dom Tamar (1108 m), čez Sleme − 3:15; Slemenova špica (1909 m) − 1:30; Prisojnik (2547 m) po Kopiščarjevi (Jeseniški) − 4:00; Prisojnik (2547 m) po Jubilejni − 5:30; Mala Mojstrovka (2333 m) po južnih pobočjih − 2:00; Mala Mojstrovka (2333 m) po Hanzovi poti − 2:30; Jalovec (2645 m) − 5:30; Razor (2601 m) − 6:30

Prvo kočo je zgradila in leta 1901 odprla kranjska sekcija Nemško-avstrijskega planinskega društva. Po prvi svetovni vojni jo je prevzelo Slovensko planinsko društvo, ki jo je popravilo in povečalo ter odprlo 30. julija 1922. Poimenovali  so jo po naravoslovcu in pisatelju Franu Erjavcu (1834–1887). Po drugi svetovni vojni smo kočo prevzeli jeseniški planinci, ki smo jo obnovili in odprli 15. septembra 1946. Leta 1949 smo iz Kranjske Gore napeljali elektriko, leta 1951 pa še telefon. Staro leseno dotrajano kočo smo podrli in jo nadomestili z novo, sodobnejšo postojanko. Slovesno smo jo odprli 1. avgusta leta 1993.